Reklama
 
Blog | Petr Vlasák

Nikol Bóková a její Prometheus

Foto © Jan Vala, Animal Music

Nevím kdo všechno zaznamenal „Inner Places“ vydané v 2019 u Animal Music, ale přiznávám, že jsem je chybně minul. Nikoli už „Unravel“ z loňska, ale co mě definitivně dostalo, bylo až Fresh Music Talks Nikoly a Kristiny Bárta (další z mladých klavírních talentů) v Anežském klášteře. Probíhalo live na konci dubna, v době silného absťáku živých hudebních vystoupení.

Už jen sestava na právě vydané nahrávce Prometheus

budí obdiv:

Radek Baborák, lesní roh

David Dorůžka, el.kytara

Jaromír Honzák, kontrabas

Michal Wierzgoń, bicí (stálý a oblíbený spoluhráč)

Nikol Bóková, klavír

J.Honzák a N.Bóková, foto © Jan Vala, Animal Music

 

Nejsem bohužel Max Brod a Nikol není Janáček, abych zvládl napsat výstižný chvalozpěv na její nahrávky. A vždy se píše líp, poté co to vidíte a slyšíte naživo. Snad brzy.

Jednoduchý layout CD rovněž neskýtá příliš informačních zdrojů.

A tak ocituji lehce Wiki:

„Ačkoli patří mýtus o Prométhovi mezi nejznámější antické mýty, nemá přímou paralelu v jiných indoevropských mytologiích. Odkazy na Kavkaz i mýtus o krádeži ohně bohům, přikování ke skále a klování orlem však Prométhea spojují s mytologií národů Kavkazu. Prométheovi nejpodobnější osud měl gruzínský hrdina Amirani, který proslul jako bojovník proti démonům. Když však rozhněvaný bůh Armazi lidem uzmul oheň, Amirani ho bohům ukradl a lidem vrátil. Za to jej bohové přikovali ke skále. Amirani si neustále tře okovy o skálu (podle jiné verze mu je okusuje jeho pes), ale ve chvíli, kdy zeslábnou, přiletí orel a klovne Amiraniho do srdce. V tu chvíli přijde božský kovář, a než Amirani procitne, je znovu pevně připoutaný. (zdroj:  J.Komorovský „Prometeus : Mytologické paralely“ Bratislava 1986)

Lstivý, ale přesto lidumilný a štědrý Prométheus je typický hrdina s atributy šprýmaře, v širším kontextu jej tedy můžeme srovnat s dalšími šprýmaři, jako byl např. polynéský hrdina Maui nebo Kojot a Krkavec v mýtech severoamerických indiánů, kteří rovněž přinesli lidem oheň či světlo a nezřídka byli za svou krádež tvrdě potrestáni.“

Dostal jsem se mezi prvních sto signovaných cédéček a od 30.června bude vydavatel distribuovat i vinyly. Nevypátral jsem, kdo je přesně autorem všech fotografií (moc pěkné jsou i u Unravel), tak z obalu usuzuji, že jde o vizuálního umělce Jana Valu a každopádně vše zastřešuje Animal Music.

Zkuste ještě playlisty Nikol, třeba Cataplasm nebo určitě pořady Č.rozhlasu, buď nebo V.Vraného anebo rozhovor.

A ještě čerstvé vystoupení v divadle Fráni Šrámka v Písku z 8.května v rámci festivalu Americké jaro:

Nikol Bóková: Home

Foto © Jan Vala, Animal Music

Reklama