Reklama
 
Blog | Petr Vlasák

Z Toužimi do Skoků a pak do Žlutic aneb chvála putování

Loni kamarádka odřeknutím na poslední chvíli přispěla k odkladu a letos kvůli květnové nepříjemné virózce se to opakovalo. Teď se to povedlo.

„..tak cestují rozumní lidé, ti, kdo zamýšlejí navštívit to či ono, a nejčastěji to i ono, ale už za dva dny jsme pochopili, že o to nejde, jít by nemělo. Po obou stranách silnice jsme v dálce zahlédli vesničky na kopcích či osamělá stavení, nějaký háj či zbytky hradu, místa, která nás lákala a v plánu nebyla.

Snažil jsem se je zprvu zapisovat a vznikly tak podivné poznámky..o pět kilometrů dál je vršek – vpravo – a na něm něco.

Něco.

Ale co když toto  n ě c o  je tím něčím, za čím sem j(e)deme? A co když to naše něco, ono předem zamýšlené něco je méně zajímavé?

Dneska už vím, že toto opouštění hlavních silnic bylo to nejlepší, co jsme tu mohli dělat…“

M.Horníček, Jak hledat slunce

Na historické poutní stezce, v posledních letech pracně obnovované občanským sdružením Pod střechou, moc odboček neuděláte..

znacky1 znacky2

..i když vlastně i ano. Značená je totiž ponejvíc jen jednosměrně, ve směru na Skoky/Maria Stock a navíc, místy se „ztratíte“ jedna dvě, jako my hned na začátku v Toužimi. U libě vyhlížejícího penzionu a restaurace Za rybníkem je potřeba pokračovat dál, obejít ho a narazit na polní cestu obcházející malebnou sérii několika rybníků a dojít ke kapli sv. Anny (Radyňská k.) zezadu.

Trasa z Toužimi respektive až z Teplé (57,6km) je velmi podrobně popsána na stránkách skoky.eu (http://www.skoky.eu/clanky/skokovska-stezka/)..

map

..a již po odbočení ze silnice 207 v Radyni natož po zmizení asfaltu a betonu v Lachovicích se kouzlo a magie zdejší krajiny ukáže v plné kráse.

krajinka1 krajinka2

Zpět k Toužimi, pokud by si někdo měl chuť pouť zpestřit, tak v nedaleké obci (nutná odbočka, „něco“..) Nový Dvůr u Dobré Vody se nachází klášter mnišského řádu trapistů, kteří sem přišli z mateřského opatství Sept-Fons ve Francii. Minimalistickou budovu kláštera navrhl londýnský architekt John Pawson ve spolupráci s plzeňským Janem Soukupem. Zájemci zde mohou jako hosté strávit i celý víkend nebo možná i týden, pod jedinou podmínkou TICHO. Trapisté vstávají každý den v 03,15 a zpívají ve svetrech…a vy případně s nimi (http://www.novydvur.cz/cz/guests.html).

Za Lachovicemi v magické krajině Sudet vás hned po chvíli čekají Sovolusky a kaple sv.Jakuba..

1kaple

(…kaple je symbolem toho, že se nemáme v životě toulat, ale putovat. Proto také je zasvěcena poutníkovi svatému Jakubovi. My jsme prosili, aby tato kaple byla symbolem toho, že člověk hledá cíl svého života … https://youtu.be/Lv1hgv4dix8)

Skoky / Maria Stock jsou samy o sobě naprostá magie, těžko vměstnatelná do slov, zkusím pár obrázků …

2kostel 4portal 5vstup

… a to včetně nedaleko pod svahem umístěné vodní  nádrže a zásobárny pitné vody Žlutice..

6udoli

..a nebo místního hřbitůvku (příběh poslední obyvatelky obce a zde pohřbené její dcerky, na rozdíl od nešťastně zemřelé maminky v areálu hned kousek od kostela),

7hrbitov 8hrbitovni

..kostel Navštívení Panny Marie respektive jeho takřka ruina je to jediné co ze Skoků zbylo a s výraznou pomocí Pod střechou o.s. a jmenovitě např. Jiřího Schierla (předseda spolku) v posledních letech celý areál vstává „z hrobu“ a začíná pomalu rozkvétat. Pravidelně konané různé kulturní akce, nejbližší na stránkách skoky.eu, např. Skokovský filmový festival (filmy a filmečky o historii Skoků), tradiční pravidelné poutě, koncerty př. Petra Linharta nebo Oldřicha Janoty … se snaží přilákat pozornost a drobnou finanční podporou přispět k této obnově.

Naše pouť byla nezamýšleně korunována koncertem Lenky Dusilové (již třetím zde) a kostel byl úplně plný … Lenka Dusilová ve Skokách

3oltar

… při akcích zakoupíte občerstvení, pohledy a různé místní publikace.

Tentokrát nás v areálu zůstalo pár, skupina mladých na bivak, zvláštní dvojice z nedalekého okolí ve stodole určené pro poutníky, rozsáhlá rodinka u ohně na vyhlídce a my s ní plus nám posloužil rozpálený kámen před kostelní zdí. Stejně tak v areálu najdete pitnou vodu, toi-toiku, a pokud je ten den v kostele i služba pak ráno čerstvou kávu nebo čaj.

Další cesta do/ze Skoků vede na sever přes Polom do Údrče, a jiná na východ do Žlutic (nepřehlédnout Ratibořský rybník). Existovala prý i jižní přístupová cesta, ale kamarád a spolupoutník se ji posledních několik let snažil zatím neúspěšně rekognoskovat.

9cesta

Vhodná literatura – Chůze (Thoreau / Bernhard), Jít (Espedal), O chůzi v ledu (Herzog), Saturnovy prstence (Sebald), Na cestě (Kerouac), Born to run – Zrozeni k běhu (McDougall), Chvála putování (Kočová), O rodičích a dětech (Hakl)

Doporučené filmy – Stará radost/Old Joy, A Walk in the Woods, Wild/Divočina, Into the Wild/Útěk do divočiny, Gerry (Gus Van Sant)

Ideální soundtrack – Sudéta od Petra Linharta

Odkazy:

http://www.skoky.eu/

http://www.podstrecha.estranky.cz/

Reklama