Reklama
 
Blog | Petr Vlasák

Shai Maestro a jeho Human

Je tu v Čechách již dost znám, nejen z několika živých koncertů. A myslím, že jsem na žádném nechyběl. Petr Pylypov mu jistě vede statistiku. Ať již to byl ten první triový U Hasičů (ten sólový 2007 v rámci festivalu sólového jazzového piána mi unikl) nebo zatím ten poslední v Atriu na Žižkově, kde jsme přizvali i přátele. Protože tahle hudba za to stojí.

A vůbec hudba nemůže ani v krušných časech chybět. Možná, že za nazis byla dokonce zakázána, ať již domácí poslech či veřejná prezentace. A nemusíme chodit tak daleko, ještě před rokem ´89 nebylo úplně snadné se dostat k čerstvé hudbě zpoza železné opony. Sameťák a internet vše překopal a C-19 s governmenty zas pro změnu otáčí kormidlem.

Shai ovšem nelení. U Manfreda v ECM právě vydává již druhé album v tomto vydavatelství pro všechny labužníky jazzového (ale nejen) piána. Tentokrát je bonusem trubka  Philipa Dizacka a z tradičního tria je hned parádní kvartet.

Na fotografii Sama Harfouche je Manfred Eicher, vydavatel ECM

Album se jmenuje Human, o souvislostech (ale třeba i o cyklo vášni svého otce) mluvil Shai se Simonem Rentnerem pro WBGO ještě před covidem v průběhu práce na této kolekci skladeb. A podobně o albu hovořil nedávno i pro france musique s Alexem Dutilhem. Na albu je i jeden tradicionál, Ellingtonovo „In a sentimental mood“ údajně ovlivněné interpretacemi vibrafonisty Joela Rosse a samozřejmě Johna Coltranea. Všechny ostatní skladby jsou z pera Shaie.

Jako druhá kompozice je:

Kontrabas v sestavě kvarteta zůstal beze změny s Jorge Roeder

Foto Jorgeho © Caterina Di Perri

a stejně tak bicí v podobě Shaiova dávného spolužáka, snad ze sousední třídy, a to Ofri Nehemya. Jejich souhra je bezchybná a lahodná.

Trubka Philipa Dizacka, šestatřicetiletého talentovaného Američana z Wisconsinu, vše pozvedává do dalších výšin a krásně dohromady ladí.

Foto Philipa © Caterina Di Perri

Teď bych potřeboval talent třeba M.Bajáka, abych tuhle nepopsatelnou hudbu dokázal dostat do slov. Na živo je to ještě působivější. Snad se zase časem dočkáme. Do té doby, je tu třeba Spotify s kompletním albem Human či další platformy.

 

https://www.shaimaestro.com/

Shai na TW

a ještě starší portrét Shaie z pera Zdeňka Přidala. No a Shai je též aktivní na YouTube, z poslední doby a nebo moje oblíbená a podstatně starší.

 

Reklama