Reklama
 
Blog | Petr Vlasák

Oldřich Janota v ArtCafé ČRo3

Dělají to všechna rádia na světě, některá zvlášť a jiná mimořádně povedeně. Pár z nich to dělá online a nechává to na síti, ať už v živém přenosu či pak jako záznam. Pomíjím ta, kterým se to nehodí do portfolia. Nevím proč se u nás tomuto specifiku tolik nedaří. Vybaví se mi jen pár povedených sessions, třeba ta s James Harriesem. Ale to spíš pro jeho vlastní osobitost, než mimořádnost moderátora (tu nevyjímaje).

Foto © Tomáš Vodňanský, pro Č.Rozhlas

 

Tady se to sešlo vše najednou. Poučený a nadšený moderátor, Pavel Klusák. A mimořádný host, který jen tak všade nevystupuje. Šetří materiálem (písněmi) a vlastně i produkci si spíš vybírá. Nikdo se mu nemůže divit. Však koncertovat například v kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách u Žlutic, to musí být něco, i kdyby mělo dorazit třeba jen deset návštěvníků, poutníků…a tady byl ve studiu jen Oldřich, Pavel a technik zvukař. Však to bylo od Oldřicha Janota nezbytně a potměšile „nabouráno“ s dotazem, zda to vůbec někdo poslouchá…a kdo si naladil i studiovou kameru, ať na stránkách Českého rozhlasu nebo přímo na jejich kanále YouTube, pak bylo možno vidět i potutelné úšklebky, úsměvy, potěšení a radost. Mimo jiné z čerstvé, povedené, stále ´mladé ´ tvorby a její živé produkce.

To celé popíchnuto nedávným vydáním nové knížky, jejímž autorem je právě Oldřich Janota. Jmenuje se Pověsti z Božího lesa, a ty Skoky mj. též zmiňuje. Autor ji vydal vlastním nákladem a dostanete se k ní buď na jeho živých vystoupeních a nebo přes mail ([email protected]). Kniha již dorazila, tak malá ukázka, O zakleté šičce:

 

Ale Oldřichovo živé hraní je mýtické, a to již v minulém století. Nevím jestli někdo, třeba J.Riedel nebo jiný publicista o tom někde napsal. Mám to jen z vyprávění, sic tehdá navštěvoval jiné písničkáře. Ale vypráví se třeba, jak Oldřich při živém hraní se otočil najednou k publiku zády, aby nikdo neokoukal přesné akordy jeho skladby…

Prostě tomuto dílu ArtCafé poklona, všem zúčastněným a kdo tohle minul, tak více na stránkách ČRo3:  Aby se z našich životů neztratil mýtus

A jen houšť s takovými živáky ve studiích…!

 

Pár videí z poslední doby, roku 2019:

 

Oldřich Janota – oficiální stránky

 

OJ na Spotify

 

Reklama