Reklama
 
Blog | Petr Vlasák

Objevy 2022: Henya trio

Některé pořady a zvláště moderátory poslouchám pravidelně, ať už je to Douglas Arellanes (R1) nebo David Brada (ČRo3) a řadu dalších. Když mi přišel na ucho pořad Václava Vraného o Henya triu, šlo o náhodu. Co mě krom hudby dostalo, byl přirozený, příjemný, skromný hlas hlavního činitele tria Miloše Kunce. Nejen výstižné poznámky o francouzské (zvláště pařížské hudební scéně), ale zejména nezaujatost či jak to říct. Spíš nezatíženost, čistota, otevřená hlava a jasné myšlenky dnešní mladé generace.

Takže, když bylo na pořadu vystoupení (mimořádné) v Radiocafé, bylo jasné, že je třeba jít.

A Henya trio nezklamalo, naopak.

U pořadatelů nebo organizátorů či jen obsluhy, malé drobnosti. Ale na požádání ihned vypnuli obrazovky s běžícími reklamami. Prostor Radiocafé má svá úskalí, ale zaplaťbůh, že po letech někoho napadlo, tuto místnost takto využívat.

Odkaz na rozhlasový pořad V.Vraného je výbornou pozvánkou k hudbě Henya tria, tak zkuste zde začít.

Jestli jsem pochopil dobře, tak Henya trio nemá problém střídat kontrabasisty a jednoho lepšího i inspirativnějšího než druhého. V současné sestavě je kontrabasistou Luan Gonçalves, mladý a velmi kreativní brazilský muzikant, žijící momentálně v Praze. Další obdivuhodný prvek na Henya triu, nabalování všelikých zajímavých spolupracovníků.

Název „Henya“ trio je samozřejmě podle skladby mimořádného trumpetisty (svého času výtečný koncert v JazzDocku) Ambrose Akinmusireho „Henya“ . Další důvod, k sledování Henya tria. Stejně jako všechny ostatní inspirační vlivy zmíněné M.Kuncem v ČRo.

Kostru Henya tria ovšem tvoří klavírista, skladatel, hybatel Miloš Kunc

a bubeník, perkusista Petr Balhar.

Foto © FB Henya trio

A zkuste i jak mu to jde na sitár (housle Alois Zatloukal):

Jejich hudba není snadno popsatelná. Ale je velmi současná, moderní, experimentální a originální. V nějakém momentu mi lehce připomněla Vertigo. Ale spíš ty nejkreativnější zahraniční vzory.

Koncert v RadioCafé byl současně neformálním křtem nového EP „‚Handmade Halo Headpiece Gothic Lolita Virgin Mary Goddess Sun Baroque Pearl Gold Halo Crown Headband Party Hair Accessories“ (haha), které je k mání na streamovacích platformách, zkuste třeba Spotify

Mě jejich hudba, chuť k tvoření a vymýšlení, vzájemná interakce, mládí, velmi zaujala. Stejně jako Milošova chuť zůstat déle ve škole, i po Erasmu, ještě nějakou dobu ve Francii.

Z nejnovějšího EP zkuste třeba Kolokol

Henya trio má samozřejmě profil i na Facebooku

Jo a moc se nám líbili i skladby Petra Balhara, tomu jsem to naštěstí stihl těsně před jeho odchodem říct i osobně *

 

Reklama