Reklama
 
Blog | Petr Vlasák

Objevy 2020: Denison Witmer

Tak Denison Witmer (*1976) je objevem asi tak od r.2000 circa, podle toho jak kdo sleduje populární hudbu. Ale teď vydává takové příznačně klidné, lehce kontemplativní, lehce zamilované, jemně folkové, album American Foursquare. A sice u Astmatické miciny Sufjana Stevense, který takto zaopatřuje, shlukuje a podporuje umělce podobného ražení, namátkou Angelo De Augustine, Chris Schlarb, Half-handed Cloud, Helado Negro, Lily & Madeleine, Linda Perhacs, My Brightest Diamonds, Shannon Stephens, The Welcome Wagon a pár dalších.

Je k tomu legenda a taky Denison, pokud jde o novou tvorbu, déle pauzíroval.

Tipuju, že na tuhle kolekci písní měl větší vliv než Covid spíš Denisův příjemný rodinný život a dost možná i jeho šikovnost v truhlářských a tesařských pracích. Ostatně předposlední skladba Robin začíná báječným dětským odpočítáváním „one two free four“ a po krátké pauze „I did it“.

Na albu spolupracovali mj. William Fitzsimmons, Noah a Abby Gundersen, Thomas Bartlett, Rosie Thomas a další.

Na bandcampu je jeden bonusový track, zjednodušená verze River of Music.

První recenze zdůrazňuje jako inspirační vliv Denisovo přestěhování do rodného Lancasteru v Pensylvánii a dále upozorňuje na duet s Abby ve stylu Paul Simona „Confident Sensitive Child“.

Prostě velmi povedená kolekce písní, krásně zapadající do této meditativní doby. Pokud vám nic neříká Denisova hudba, zkuste třeba mojí oblíbenou Keep Moving Brother, Keep Moving Sister a má tam toho víc…

American Foursquare je standardně k dispozici například u Spotify, Bandcamp a nepřehlédněte tam ani reedici pod pseudonymem Uncle Denny atd.

Doporučené tracky: American Foursquare, Confident Sensitive Child, Save Me From Myself, Birds of Virginia, Robin.

Z ohlasů na bandcampu: „This album is such a beautifully vulnerable exploration of family, parenthood, love, loss and home.“ (John Malloy).

Foto © asthmatickitty.com

Denison Witmer a čerstvý podcast

 

Reklama