Reklama
 
Blog | Petr Vlasák

Haklova návštěva v Nároďáku

Na Emila Hakla jsem fanda, pamatuju si např. rok circa 2003 spíš 2004 kdy měl přijet na Šrámkovu Sobotku číst a jasně, tipujete správně, nedorazil. Pověstný introvert co nemá rád davy, jak mu rozumím a rád čtu…občas vynechám a úplně nejradši mám O rodičích a dětech, hlavně knihu. Úterní ČrO3 vychválilo čerstvé nastudování a Haklovu premiéru v Národním divadle, na pokladně zbývaly poslední čtyři lístky. Teď je na ¾ roku vyprodáno.

Režiséra Jana Friče jsem dosud hanebně přehlížel (mj. Velvet Havel v DnZ), smekám. Jistě i před dalšími dramaturgy Ilonou Smejkalovou a samotným autorem.

Inscenační koncepce tohoto nastudování je famózní a přijde mi až hloupé ji prozrazovat předem. Jediné je potřeba vědět – přijít včas s mírným předstihem, raději nebrat vozíčkáře (technický problém přístupu do divadla pro nestandardní cestu). My přišli hodně brzo a užili tak pohled z výšky na demonstraci „Demisi“, tudíž posunutý začátek o 5 min kvůli zdrženým tramvajím (vše se prolnulo v textu hry).

PR materiály mluví o nastudování povídky Návštěva z knihy Hovězí kostky, mě přišlo že byly použity nápady i z jiných povídek, minimálně z té titulní. Což bylo jen dobře. Nevím kdo přišel s nápadem tohle nastudovat, mě by to asi jen tak nenapadlo. Je třeba konstatovat, že Haklův text pasoval na současnost jak ulitý. A skvěle na scéně funguje.

Obsazení nemá chybu. Nepoznal jsem Sašu Rašilova, doprovod pro změnu Davida Prachaře. Je uhrančivé, jak lehce zastřený motiv „stárnutí zvl.mužů“ pasuje právě na herecké pánské obsazení a jak je strhující to pozorovat. Třeba na faldíkách na břiše, kůži na stehnech, samozřejmě namaskování a různých báječných poznámkách mimo text, typu těsně před závěrem v drobné poznámce Prachařově „38 roků, těch nabíhaných děkovaček“ … naprosto famózní a mě totálně neznámá je Tereza Vilišová, ve všech polohách, a že jich při představení je!

U filmů ani divadel mi přijde fakt nevhodné prozrazovat příliš dopředu. Zlatou kapličku mám moc rád, ale poslední dobou bylo docela nesnadné se nechat zaujmout vhodným titulem. Od doby Formanových Krásek a zvířete nebo Obludária mě nic tak nelákalo a nyní lze vřele Haklovu Návštěvu doporučit. Jen si budete muset pohlídat vstupenky.

Psáno z 2.premiéry

Odkazy:

ND Návštěva vč. vstupenek – https://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/13212

Standardní PR:

https://kultura.zpravy.idnes.cz/navsteva-narodni-divadlo-nova-scena-david-prachar-emil-hakl-por-/divadlo.aspx?c=A181122_133542_divadlo_ts

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2659376-co-po-nas-zbude-mne-stacilo-nezhebnout-narodni-divadlo-navstivil-emil-hakl

O divadle s autorem a dramaturgyní – http://www.everydaymagazin.cz/31-kulturni-mix/3877-narodni-divadlo-uvadi-emil-hakl-navsteva

O knize:

https://obalky.kosmas.cz/ArticleFiles/193882/auto_preview.pdf/FILE/Hovezi-kostky_Ukazka.pdf

https://www.advojka.cz/archiv/2014/17/probuzeni-hoveziho-cynika

Hudební tématický doprovod k představení  (živý na scéně zahraný hostujícím Petrem Šmídem nemá chybu) z dob, kdy jsem ji i já obliboval, velmi:

Reklama