Reklama
 
Blog | Petr Vlasák

Fanfán Tulipán válí v jazzu

Fanfán je ´všude´, jak v hudebních médiích, od FullMoonu přes JazzPort po YouTube a nepočítaje toho filmového od poslední verze 2003 s Vincentem Perez a Penélope Cruz po klasiku z roku 1952 (jeden z nemnoha takhle starých filmů co až tak nezestárnul?) včetně audio verze s Gérardem pro frankofily!

Psát o Fanfánovi (jak říká Eliška) se jeden pouští na křehkou půdu neb jej už dříve vyzdvihovali takové veličiny jako Lubomír Dorůžka, Milan Tesař, Peter Lipa nebo Oto Klempíř ad.

Tak stručně, pocitově, emotivně – Fanfán Tulipán teď křtil nové album, CD i limitovaný vinyl Genius noci. V oblíbené Vile Štvanice přehrál celou nahrávku v přeházeném pořadí plus pár oblíbených osvědčených kousků z minula jako třeba „Porno v morseovce“ nebo přidávaný Orient Express.

Křest se mimořádně vyvedl, nejen díky hostům. Zejména Radek Doležal úžasně válel na e-vibrafon nebo jak to správně nazvat (poznámka o případném vystupování jen ve dvou tak nebyla úplně od věci, mohlo by jít o zajímavou změnu). V pár skladbách show zpestřil Šimon Janák na tubu. A pak se mi chce zdůraznit příčnou flétnu stálého člena Štěpána Zbytovského (jenž pro změnu zpestřil koncert hracím strojkem přivezeným Eliškou z cesty do Utrechtu vč. tipu na muzeum zvonkoher a hracích strojků Museum Speelklok). A když už jsme u kuriozitek a nástrojů, tak krom Eliščiných libůstek jako melodika Hammond nebo husí krk (ve skladbě Větrolam) či jen obyč zip, došlo i na estonskou „citeru“ kannel (nebo taky finsky Kantele) dovezenou z cesty do Estonska a báječně znějící. Zpět k flétně, ve Fanfánovi je tenhle nástroj asi nejvíc markantní a libozvučný. Nenapadá mi kdy ho kdo takhle pěkně v jazzu u nás využil, asi Stivín a před ním určitě Jan Konopásek, z venku poslední dobou jistě Melanie De Biasio. Báječně šlapalo bicí Šimona Hajdovského i klávesy Petra Svobody a samozřejmě hutná výrazná basa Pavla Husy (nejen ve skladbě Opuštěnej byt).

 foto © Fanfán @ https://fanfantulipan.com/photo

A všemu vévodila Eliška Vidomus (kdysi Svobodová) se svým charismatem, milým a zkušeným průvodním slovem (v ČRo3 teď končí její dlouholetý seriál Planeta Jazzu, ale snad dál zůstane mj. v Úhlu poslechu a navíc třeba získá víc času i na Fanfána), zřídkavým zpěvem (nepřidat těch zpívaných víc?!) se svým báječným textem Genius noci,

tenhle videoklip se promítal na velké plátno a jeho autor Oliver Vršanský vysvětlil stručně svůj neobvyklý výrobní postup s použitím základu vlastních fotografií Pardubic a okolí (videoklip bude soutěžit na festivalu Anifilm počátkem letošního května). Text druhé zpívané skladby z pera Michaely Keroušové by rovněž neměl zapadnout!

Opuštěnej byt (hudba Eliška Vidomus, text Michaela Keroušová)

Když v bytě zrovna nikdo není

pokoje změní se v nepokoje

Rukávy hladí po rameni

ramínka který se ve tmě bojej

 

I ušák uši už špicuje

Poslouchá co se kde šustne

A ono nic a na just ne

 

Ani vzduch se tu netetelí

Portréty nervózně špulí rety

Byt má strach hlavně pod postelí

Koberec tiskne se na parkety…

Opuštěnej byt

a tahle píseň stojí za pozornost jakbysmet.

Kmotry alba byli Beata Hlavenková (trefná poznámka o Eliščině nadšení pro věc) a František Skála (jeho křtící kreace byla nenapodobitelná a typicky originální, měl bych chuť zde nasdílet neumětelský záznam kousíčku jeho akce, ale myslím že koncert nebo jeho větší část byla zaznamenávána a určitě bohatě focena, tak vydržte). K vzniku tohoto alba významně přispěl HitHit a jeho sbírka, takže to funguje, muzikanti! Album vydané rovněž ve spolupráci s Radioservis a.s. má sice jen 8 skladeb a téměř 46 minut (mohlo bejt o chlup delší), na jednoho hosta při živém křtu nedošlo a sice trubku Oskara Töröka v závěrečné Fjord.  Nahrávalo se ve studiu Sono, příjemný design měl na starosti Michal Anelt a Sans&Serif.

Fanfán zřejmě moc nevěří na Spotify a podobné streamovací aplikace (určitě není sám, třeba Hm a mnozí další též nesdílí hned vše ze své dílny), ale v éře digitální hudby mi přijde sázka na to, že si posluchači najdou a pořídí klasický nosič dost riskantní. Tudíž Fanfána hledejte buď na bandcampu anebo přímo na jejich webu, tahle partička stojí za to. Samozřejmě živé provedení vše ještě nakopává, tak aspoň jeden tip – 16.4. JaZzDock.

 

Mimořádné tracky: Opuštěnej byt, Genius noci, Větrolam, Cestovní horečka, Fjord

 

Fanfán Tulipán

 

Reklama